The Gymnasium

Transformation of an old gymnasium into a home.

This space was part of the gymnasium of a former monastery located in the historical heart of Amsterdam. The challenge was to create a light, spacious family home with the right intimacy. We introduced split levels for a diverse communication in the building. We chose for a mix of used and high-end finishes. A constant was the way the construction took shape. The steel trusses were a given and we maintained the honesty of the steel beams through the entire house. Several parts of the roof and facades were opened up to let a lot of natural light in. Over a 100 light elements were incorporated to create beautifully lit spaces all over the house. This home is also equiped with an energy-efficient heat-pump and 44 solarpanels giving it a very small footprint.